Palau i Fabre: dos anys de la seva mort

Coincidint amb l’aniversari de la mort de Josep Palau i Fabre, el passat 23 de febrer, la Fundació Palau, juntament amb l’editorial Galaxia Gutemberg/Cercle de Lectors va fer el lliurament del Premi Internacional d’Assaig Josep Palau i Fabre.

Enguany el premiat ha estat Jordi Cornudella, amb l’obra titulada Les bones companyies. Jordi Cornudella (Barcelona, 1962) és escriptor i editor. Entre la seva obra destaquen els llibres de poemes El felí encès (1995) i El germà de Catul i més coses (1997, Premi Nacional de la Crítica). Ha publicat diversos estudis i treballs sobre poesia catalana (Carner, Riba, Foix, Ferrater) i ha traduït obres d'Epicur, Sèneca, Voltaire i D'Annunzio, i també la poesia d'alguns lírics grecs, llatins i poetes contemporanis.

A més, aquest any, s’ha cregut convenient crear la modalitat de millor obra estrangera per a potenciar la difusió del gènere de l’assaig, el guanyador en aquesta categoria ha estat Michael Hampe (Hannover, 1961). Va estudiar filosofia, biologia, psicologia i germanística a Heidelberg i Cambridge. Ha estat professor a Dublin, Kassel i Bamberg. Des del 2003 és professor a l'ETH de Zuric. El llibre premiat serà traduït i editat per Galaxia Gutemberg/Círculo de Lectores i és previst que es presenti durant el mes de setembre.

____________________________________________________________

A la biblioteca podreu trobar una selecció de llibres de Palau i Fabre per commemorar l’aniversari de la seva mort, entre els qual us en recomanem els dos següents:

Contes de Capçalera. Aquest volum aplega quatre llibres de narracions breus que Palau va escriure i ofereix una ocasió única per aproximar-se al seu univers i copsar-ne la profunda dimensió. L’erotisme, la reflexió sobre un saber no científic, imaginatiu, el viatge com a forma de percepció d’altres realitats, la irònica lucidesa del diable, la crítica d’una societat benestant i mediocre, la mirada a la vegada desenganyada i punyent sobre la cultura catalana són algunes de les referències recurrents de l’autor.

Poemes de l’Alquimista. Recull de poemes publicat per primera vegada l'any 1952 que inclou L'aprenent de poeta, Imitació de Rosselló-Pòrcel, Laberint i Atzucac. És, de fet, el conjunt final que aplega la totalitat de l’obra poètica de Palau i Fabre escrita entre el 1936 i 1950 i que havia anat apareixent publicada en successius títols independents. Sense perdre de vista la divisa palaufabriana segons la qual «l’home és un animal que es busca», els poemes de l’Alquimista encaren la problemàtica de la desintegració del jo i del mimetisme.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Autors catalans contemporanis

CLUB DE LECTURA: ”Un cel de plom”, de Neus Català. Escrita per Carme Martí